Prima pagină  »  Subdiviziunile Consiliului raional  »  Direcția generală asistență socială
Direcția generală asistență socială
CAMPANIA NAȚIONALĂ ,,SĂPTĂMÎNA ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE”
Publicat: 19.10.2020   

În contextul marcării ,,Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane”, în perioada 19-25 octombrie 2020 se va desfășura Campania națională ,,Săptămîna împotriva traficului de ființe umane”. Campaniile de informare continuă să contribuie atât la atragerea atenției cetățenilor asupra fenomenului TFU și riscurile conexe, cât şi asupra schimbărilor modelelor de comportament și gândire în societate.

Majoritatea victimelor din Republica Moldova sunt femei şi fete traficate în scop de exploatare sexuală şi/sau prin muncă. Ofertele de lucru este momeala cea mai frecventă folosită de recrutori. Bărbaţii şi băieţii au fost traficaţi pentru cerşetorie forţată şi muncă forţată în domeniul construcţiilor, agricultură, şi sectorul serviciilor. Deasemenea, copiii sunt de obicei traficaţi pentru exploatare sexuală, cerşetorie forţată, furt şi alte activităţi criminale

Pentru anul 2020 în raionul Strășeni nu au fost identificate cazuri a victimelor traficului  de ființe umane, însă traficul de ființe umane este o infracțiune, combaterea și prevenirea careia prezinta o sarcina ce stă în fata întregii omeniri.

Astfel, categoria grupului de risc a potențialelor victime o constituie și victimele violenței în familie. Intensitatea fenomenului crește în timpul pandemiei COVID-19. Măsurile instituite în contextul pandemiei, cum ar fi izolarea și distanțarea fizică care afectează mijloacele de trai și accesul la servicii, sporesc riscul fetelor și femeilor la violență. Stresul cauzat de problemele financiare și de sănătate din cadrul gospodăriilor, inclusiv pierderea mijloacelor de subexisistență; accesul restricționat la serviciile de bază și posibilitatea de a pleca din mediul abuziv; stresul cauzat de izolarea socială sau carantina; izolarea femeilor acasă împreună cu partenerii care ar putea profita de restricțiile conexe COVID-19 pentru a continua să exercite putere și control asupra partenerelor - sunt câteva exemple. Violența în familie și alte forme ale violenței continue să fie o încălcare gravă a drepturilor omului și o problemă importantă la adresa sănătății în timpul acestei pandemii. Soluționarea acestui fenomen trebuie să fie o prioritate.

Totodată, fenomenul de trafic evoluează sub noi și diverse forme, precum și cu aplicare în noi metode de înșelăciune, astfel este extrem de important ca cetățenii să fie informați în mod constant și din timp pentru a cunoaște riscurile conexe unor acțiuni, dar și căile de protecție și asigurare a respectării drepturilor umane.

În acest context, în perioada 19-25 octombrie în parteneriat cu subdiviziunile Consiliului raional Strășeni vom realiza multiple activități orientate spre sensibilizarea și informarea societății referitor la riscurile și consecințele TFU: mese rotunde, ore educative, distribuirea pliantelor și informarea online a tematicilor relevante.

                                                                                                                 Alte Direcția generală asistență socială

Publicat: 26.05.2021   
Publicat: 12.10.2018   
Publicat: 18.09.2018   
Publicat: 10.05.2018   
Publicat: 29.11.2017   

STRĂȘENI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2021 Consiliul Raional Strășeni - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Design și programare de Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 1010536   Total ieri: 437   Total azi: 118