Prima pagină  »  Subdiviziunile Consiliului raional  »  Direcția generală asistență socială
Direcția generală asistență socială
Săptămîna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane
Publicat: 12.10.2018   

 

     În perioada 15-21 octombrie curent, atît în raionul Strășeni, cît și în toată țara, va fi organizată și desfășurată Săptămîna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane în cadrul căreia se vor desfăşura o serie de evenimente dedicate marcării zilei de 18 octombrie - Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane.  Această campanie constituie o dovadă de consolidare a eforturilor APC, APL, ONG-urilor, dar și o ocazie de informare a publicului larg despre pericolele, tendințele noi și dinamica traficului de ființe umane.

     Conform articolului 165 alineatul (1) din Codul Penal al Republicii Moldova „traficul de ființe umane reprezintă recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea unei persoane adulte, cu sau fără consimţămîntul acesteia, în scopul exploatării sexuale comerciale sau necomerciale, al exploatării prin muncă sau servicii forţate, al practicării cerşetoriei, al însuşirii ajutoarelor, indemnizaţiilor sau prestaţiilor sociale, al folosirii ilegale în testări sau experimente medicale ori ştiinţifice, al exploatării în sclavie sau în condiţii similare sclaviei, al folosirii în conflicte armate ori în activităţi criminale, al prelevării organelor, ţesuturilor şi/sau celulelor umane, precum şi al folosirii femeii în calitate de mamă-surogat ori în scop de reproducere, săvîrşită prin:

  1. aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori cu ameninţarea aplicării violenţei;

  2. răpire;

  3. sustragerea, tăinuirea, degradarea sau distrugerea documentelor;

  4. ţinerea în servitute, în scopul întoarcerii unei datorii;

  5. ameninţare cu divulgarea informaţiilor confidenţiale familiei victimei sau altor persoane fizice sau juridice;

  6. înşelăciune;

  7. abuz de poziţie de vulnerabilitate sau abuz de putere, dare ori primire a unor plăţi sau beneficii pentru a obţine consimţămîntul unei persoane care deţine controlul asupra altei persoane.

     Menționăm faptul, că în acest an, Republica Moldova marchează 12 ani de la semnarea Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane. Această convenție a fost deschisă spre semnare la 16 mai 2005 la Varșovia și de atunci a fost ratificată de 43 de țări (inclusiv de Republica Moldova la 19 mai 2006).

     Pe parcursul acestor ani, au fost înregistrate multiple progrese notabile recunoscute pe plan european. În primul rând, a fost edificat un sistem anti-trafic cuprinzător și eficient, bazat pe respectarea drepturilor omului. Pe bună dreptate, modelul de coordonare a politicilor anti-trafic implementat în Republica Moldova prin intermediul Comitetului Național şi cu asistenţa Secretariatului Permanent pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, este calificat drept un instrument de bune practici la nivel european.

 

Direcția asistență socială și protecție a familiei Alte Direcția generală asistență socială

Publicat: 26.05.2021   
Publicat: 19.10.2020   
Publicat: 18.09.2018   
Publicat: 10.05.2018   
Publicat: 29.11.2017   

STRĂȘENI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2021 Consiliul Raional Strășeni - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Design și programare de Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 997607   Total ieri: 540   Total azi: 346