Este cazul să ne întrebăm uneori, cum trăiesc cei care văd lumea altfel: din scaunul cu rotile, prin ceața nevăzutului, luni întregi la geamul unui spital sau în tăcerea melodiilor neauzite.
Și în acest an, Direcția generală educație a organizat Festivalul creației incluzive cu genericul ,,Dăruiește un zâmbet, Dăruiește o speranță”.
De această dată scopul a fost unul nobil și a fost lansat de șefa Direcției, Lucia Caciuc, astfel elevii și părinții inimoși din instituțiile de învățământ din raion, au donat bani pentru a contribui la salvarea vieții unui băiețel bolnav, iar banii au fost înmânați chiar mamei la începutul evenimentului.
Prin aceste acțiuni se dezvoltă în elevi spiritul de ajutor, să-i facă mai buni, să-i sensibilizeze ca să conștientizeze să fie recunoscători pentru cum sunt și ce au.
În partea a doua a evenimentului elevii au fost invitați la o proiecție de film, iar la final toți copiii au primit câte un dar din partea Direcției și a partenerilor de încredere.
Educaţia incluzivă este adeseori asociată cu elevi care au dizabilităţi sau care au „nevoi educaţionale speciale”. De fapt, incluziunea se referă la educaţia şcolară a tuturor copiilor şi tinerilor, conform conceptului „şcolii pentru toţi”.
Incluziunea este un proces care poate crește practic la nesfârșit nivelul învățării și al participării pentru toți elevii. De fapt, incluziunea are loc concomitent cu creșterea gradului de participare. O școală incluzivă este o școală în mișcare.