Prima pagină  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Vizita președintelui Fracțiunii parlamentare a PLDM, dl Valeriu STRELEȚ, în raionul Strășeni
Publicat: 25.03.2014   

                 Vizita Preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ

 

      La 24 martie curent, Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a efectuat o vizită în raionul Străşeni. În cadrul vizitei, Valeriu Streleţ, s-a deplasat la IMPS Spitalul Raional Străşeni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi a avut o întrevedere cu activul raionului.

    La întrevedere au fost prezenţi conducerea raionului, primarii localităţilor, conducătorii instituţiilor publice din raion şi funcţionari ai Consiliului raional.

      La începutul şedinţei, preşedintele raionului, Petru Voloşciuc, a făcut o scurtă prezentare a personalităţii lui Valeriu Streleţ.

      În discursul său, demnitarul a menţionat că realizările actualei guvernări devin vizibile în timpul deplasărilor în teritoriu. Rezultatele reformelor care se implementează depind mult de administraţia publică locală de nivelul I. Un primar care poate atrage investiţii este exemplul cel mai elocvent al promovării reformelor la nivel local. Dimpotrivă, în localităţile unde nu se atrag investiţii va exista un climat de neîncredere faţă de reformele desfăşurate. Valeriu Streleţ, a accentuat că se află în raionul Străşeni pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă locuitorii raionului. În acest fel poate fi verificată eficienţa reformelor care au ca scop final beneficiul cetăţeanului.

      În continuare deputatul liberal-democrat a subliniat necesitatea menţinerii cursului politic al ţării. Obiectivul de integrare europeană nu trebuie să provoace nici o îndoială. Vectorul de aderare a Republicii Moldova la UE este promovată consecvent pe parcursul ultimilor cinci ani, din momentul venirii la putere a forţelor democratice. Lipsa de fermitate şi de consecvenţă în planul politicii externe din partea fostei guvernări a fost principala cauză de tergiversare a ascensiunii societăţii noastre spre valorile europene. Statele, care au ştiut să realizeze fără ezitare reformele structurale economice şi sociale, beneficiază acum de roadele integrării în familia Uniunii Europene. În ţări ca Bulgaria şi România au fost construite drumuri în localităţile rurale, este subvenţionată agricultura, sunt construite noi întreprinderi, se dezvoltă pe scară largă sursele de energie regenerabilă. Proiectele de infrastructură realizate pe parcursul ultimilor cinci ani în localităţile Republicii Moldova au fost susţinute financiar exclusiv de partenerii din Occident, nu de cei din Est. În aceste condiţii, continuarea cursului de integrare europeană constituie o şansă istorică unică pentru ţara noastră. În conformitate cu Acordul de asocire la UE, Republica Moldova obţine acces la o piaţă enormă de desfacere a produselor sale. Aceasta presupune o abordare asimetrică a comerţului cu ţările din UE: ţara noastră poate exporta practic nelimitat orice produse, protejîndu-se în caz de necesitate în faţa importului anumitor produse din ţările UE. Din lipsa propriilor resurse financiare, Republica Moldova are nevoie de un imbold puternic din partea UE pentru a construi durabil o economie competitivă care ar face faţă eventualelor crize economice.

      Reformele urmează a fi implementate nu doar în sectorul economiei, dar şi în alte domenii. Astfel, în domeniul educaţiei reformarea va fi marcată de adoptarea Codului educaţiei, al cărui proiect se află în examinare în Parlament. De asemenea, se va pune accentul pe educaţia vocaţională şi pe orientarea profesională a viitorilor specialişti. Oferta sistemului educaţional trebuie să corespundă cu cererea societăţii, cu necesităţile investitorilor. Cît priveşte reformele în domeniul sănătăţii, acestea presupun dotarea spitalelor şi construirea de noi centre medicale. La rîndul său, reforma în domeniul justiţiei presupune ridicarea nivelului de responsabilizare a judecătorilor, astfel încît aceştia să fie imuni la acţiunile de corupţie şi la alte presiuni. Reforma Procuraturii se bazează pe doi piloni: 1) definitivarea competenţelor procesuale în legătură cu preluarea dosarelor penale; 2) subordonarea ierarhică a procurorilor.

    În cele ce urmează, Preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM i-au fost adresate întrebări. În special, merită a fi menţionată întrebarea primarului satului Sireţi. Acesta s-a interesat de posibilitatea alocării mijloacelor financiare din bugetul de stat în vederea susţinerii proiectelor implementate la nivel local. Valeriu Streleţ a răspuns că există un proiect de lege bazat pe experienţa statelor care s-au aflat la etapele de preaderare şi aderare la UE. Acest proiect prevede garanţii financiare sau contribuţii din contul bugetului de stat pentru primăriile sau agenţii economici care vor întruni condiţiile necesare în cazul realizării anumitor tipuri de proiecte.

      În încheiere, Valeriu Streleţ le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare activă. La rîndul său, preşedintele raionului Străşeni i-a multumit pentru vizită şi informaţia amplă prezentată.

Stati Natalia, Secţia administraţie publică


Accesări: 1483

Alte Noutăţi și evenimente

Publicat: 28.03.2024   
Publicat: 27.03.2024   
Publicat: 25.03.2024   
Publicat: 22.03.2024   
Publicat: 22.03.2024   
Conducerea Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru în ședință cu reprezentanții administrației publice locale și cu specialiștii pentru reglementarea regimului funciar din raionul Strășeni Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2024   
Publicat: 19.03.2024   
Publicat: 11.03.2024   
În cadrul Concursului de creație cu genericul „Prevenirea situațiilor de risc în viziunea copiilor”, Vlada Triboi, eleva de la Liceul Teoretic „Alecu Russo” Cojușna, a luat premiul pentru „Cea mai bună aplicație”. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2024   
Publicat: 07.03.2024   
Publicat: 06.03.2024   
Publicat: 06.03.2024   
Publicat: 05.03.2024   
Publicat: 05.03.2024   
Publicat: 04.03.2024   
Publicat: 04.03.2024   
Publicat: 29.02.2024   
Publicat: 29.02.2024   
Președinta raionului Strășeni, Mariana Dîmcenco, se numără printre cele 11 femei lidere din Republica Moldova aflate în vizită oficială de studiu la instituțiile europene de la Bruxelles, Belgia în perioada 25-29 februarie. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2024   
Publicat: 23.02.2024   

1 - 20 din 1370

STRĂȘENI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2024 Consiliul Raional Strășeni - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Design și programare de Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 1628765   Total ieri: 330   Total azi: 70